Owoc jest doceniany ze względu na liczne właściwości zdrowotne i odżywcze, a przede wszystkim na wyjątkowe walory smakowe.
BORÓWKA – WYSOKA - kraj pochodzenia POLSKA – woj. MAZOWIECKIE – Borki Sołdy
Borówka to zdrowy i smaczny owoc, który można spożywać w postaci gotowej a także służy jako świetny dodatek do potraw mięsnych, sałatek, koktajli czy przetworów. Borówka charakteryzuje się słodkim smakiem z odrobiną kwasowości co podkreśla walory potraw.
Borówka jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów oraz błonnika. Może pomóc w ochronie przed chorobami serca, poprawić funkcje mózgu, wspomagać trawienie, a także przeciwdziałać niektórym typom nowotworów.
PRODUKT SPRZEDAWANY SEZONOWO
UPRAWA W TRYBIE OGRODOWYM
Poniższa tabela przedstawia wartości odżywcze borówek na 100 gramów produktu:
Wartość odżywcza | Na 100 g |
Kalorie | 57 kcal |
Białko | 0,7 g |
Tłuszcz | 0,3 g |
Węglowodany | 14 g |
Błonnik | 2,4 g |
Cukier | 10 g |
Witamina C | 16,3 mg |
Witamina K | 19,3 mg |