Owoc jest doceniany ze względu na liczne właściwości zdrowotne i odżywcze, a przede wszystkim na wyjątkowe walory smakowe.
BORÓWKA – WYSOKA - kraj pochodzenia POLSKA – woj. MAZOWIECKIE – Borki Sołdy
Borówka to zdrowy i smaczny owoc, który można spożywać w postaci gotowej a także służy jako świetny dodatek do potraw mięsnych, sałatek, koktajli czy przetworów. Borówka charakteryzuje się słodkim smakiem z odrobiną kwasowości co podkreśla walory potraw.
Borówka jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów oraz błonnika. Może pomóc w ochronie przed chorobami serca, poprawić funkcje mózgu, wspomagać trawienie, a także przeciwdziałać niektórym typom nowotworów.
PRODUKT SPRZEDAWANY SEZONOWO
UPRAWA W TRYBIE OGRODOWYM
Poniższa tabela przedstawia wartości odżywcze borówek na 100 gramów produktu:
Wartość odżywcza
|
Na 100 g
|
Kalorie
|
57 kcal
|
Białko
|
0,7 g
|
Tłuszcz
|
0,3 g
|
Węglowodany
|
14 g
|
Błonnik
|
2,4 g
|
Cukier
|
10 g
|
Witamina C
|
16,3 mg
|
Witamina K
|
19,3 mg
|