BURAK – Ćwikłowy - kraj pochodzenia POLSKA – woj. MAZOWIECKIE – Krzesk Królowa Niwa
Buraki mają wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych, a to dzięki temu, że zawierają barwnik betalainom. Burak – jego spożywanie ma wpływ na układ odpornościowy, spowalnia procesy starzeniowe oraz ma działanie przeciwnowotworowe.
Burak ma właściwości zdrowotne, pomaga w walce z anemią, wspiera wątrobę, poprawia odporność,
PRODUKT SPRZEDAWANY SEZONOWO
UPRAWA OKOPOWA
Wartość odżywcza
Na 100 g
Kalorie
43 kcal
Białko
1,6 g
Tłuszcz
0,2 g
Cholesterol
0,0 mg
Sód
78 mg
Potas
325 mg
Węglowodany
10 g
Błonnik
2,8 g
Kwas askorbinowy
4,9 g
Żelazo
0,8 mg
Magnez 50 mg
23 mg