PIETRUSZKA – KAŚKA - kraj pochodzenia POLSKA – woj. MAZOWIECKIE – Krzesk Królowa Niwa
Pietruszka to warzywo wielu zastosowań, W kuchni możemy zużyć korzeń jak i jej liście. Znajdziemy w niej witaminę A, E, K, a także witaminy z grupy B oraz kilka drogocennych minerałów takich jak potas, sód, wapń, magnez i fosfor. Spożywając to ziele w większych ilościach, zwiększysz odporności, polepszysz wzrok, odbudujesz florę bakteryjną żołądka.
PRODUKT SPRZEDAWANY SEZONOWO
UPRAWA OKOPOWA
Wartość odżywcza
Na 100 g
Kalorie
36 kcal
Białko
3 g
Tłuszcz
0,8 g
Cholesterol
0,0 mg
Sód
56 mg
Potas
554 mg
Węglowodany
6 g
Błonnik
3,3 g
Kwas askorbinowy
133 g
Żelazo
6,2 mg
Magnez 50 mg
19,3 mg