W domowej kuchni nie może zabraknąć oczywiście dobrych noży. Podstawowe czynności przy gotowaniu wymagają doboru odpowiedniego noża. Wybierając nóż sugerujemy się ostrością i ergonomią. Odpowiednio ostry noż i odpowiedni kształt pozwoli na lepsze, sprawniejsze i wygodne użytkowanie. Na codzień stosujemy kilka rodzajów noży, kiedy chcemy obrać warzywa, używamy mniejszego i lżejszego, kiedy chcemy rozbić mięso, musimy użyć do tego odpowiedniego tłuczka lub noża do mięsa o wąskim i ostrym ostrzu. Na rynku w sprzedaży dostępnych jest wiele rodzajów noży, warto zapoznać się z nimi, aby ułatwić sobie gotowanie i przygotowywanie potraw.
Nóż do warzyw – mały i lekki o krótkiej rączce, sprawdzi się do krojenia, wydrążania jarzyn i warzyw o różnej strukturze. Dzięki swoje lekkości, łatwo się go użytkuje.
Nóż do obierania – krótki, zakrzywiony, dobry do czyszczenia i garnirowania owoców i warzyw. Charakterystyczne zaokrąglone ostrze, sprawdza się w miękkich i twardych warzywach w codziennych czynnościach, obierając jarzyny do zupy, odcinamy tylko cieńką skórkę, nie marnując produktu.
Nóż do mięsa – wąski, masywny i twardy o ostrym i precyzyjnym ostrzu, sprawdzi się przy porcjowaniu, cięciu chrząstek i krojeniu pieczeni.
Nóż do pieczywa – specjalne ząbkowane ostrze ułatwia znacznie krojenie pieczywa. Używamy go do świeżego pieczywa, chrupkiej skórki, nie szarpiąc i nie zgniatając miękkiego wnętrza. Pokrojony chleb wygląda smacznie i zdrowo.
Nóż do smarowania lub szpatułka - mały, krótki i zaokrąglony czubek o szerokim ostrzu ułatwiający rozprowadzanie np: masła lub dżemu.
Nóż szefa kuchni – charakteryzuje się szerokim, lekko zakrzywionym ostrzem, którym łatwo kroić, szatkować i rozdrabniać produkty. Szerokie zastosowanie w kuchni, sprawia, że nóż jest wykorzystwany do różnego rodzaju czynności.
Nóż Santoku – długie, szerokie ostrze do filetowania, krojenia, szatkowania czy porcjowania. Wyróżnia się specyficznym kształtem, prostą krawędzą oraz łukowatym grzbietem. Doskonale nadaje się do porcjowania mięsa bez kości, jest precyzyjny i ostry. Dobrze sprawdza się w kuchni japońskiej, przy przygotowaniu sushi, pozwala na precyzyjne i łatwe krojenie rolek.
Nóż do wędlin – specjlistyczny długi i wąski nóż o charakterze rzeźnickim, wystepuje zarówno z ostrzem gładkim jak i ząbkowanym. Zaletą noża jest wygodne i precyzyjne porcjowanie różnych gatunków mięsa i wędlin. Świetnie wykrawa chrząstki i kości oraz włóknistą strukturę surowego mięsa.
Nóż do steków – wyglądem podobny do tradycyjnego noża stołowego. Jest funkcjonalny, posiada ząbkowane ostrze, świetnie radzi sobie z mięsem pieczonym, grillowanym lub samażonym. Nie szarpie mięsa, za to precyzyjnie i dokładnie kroi.
Nóż rzeźnicki - posiada podłużne ostrze w lekko trójkątnym kształcie, które rozszerza się od ostrza. Jest ostry, precyzyjny, przeznaczony do porcjowania mięsa, Świetnie radzi sobie z krojeniem włoknistego mięsa i wykrawania wokół kości.
Nóż do sera - dzielą się na nożedo krojenia i plasterkowania serów twardych oraz serów miękkich i pleśniowych. Charakteryzują się zwiężającym i rozwidlającym ostrzem na końcu oraz specjalnymi otworami w ostrzu, które zapobiegają sklejaniu się plasterków sera. Jeśli chcemy serwować deskę serów, taakie noże są niezastąpione. Kroją precyzyjnie, bez sklejania, zgniecania i szarpania serów.
Nóż do trybowania - szczególnie ostry, gładki, iętki i wąski nóż. Precyzyjnie oddziela surowe mięso od kości.
Nóż do filetowania - wąski, elastyczny o giętkim ostrzu. Doskonale filetuje ryby oddzielając mięso od ości.
Tasak – bardzo ostry i precyzyjny nóż. Pozwala ćwiartować szybko duże kawałki mięsa. Dobrze radzi sobie z dzieleniem większych kawałków, jak tusze zwierzęce i krojeniem kości. Tępa strona tasaka umożliwia rozbijanie kawałków mięsa. Dzięki swojej płaskiej i większej powierzchni, ułatwia codzienne prace w kuchni.
Nożyczki kuchenne - specjalistyczne nożyczki mają kilka ostrzy, które ułatwiają krojrnir szyczpiorku, ziół i innych drobnych części. Nożyczki proste używamy do otwierania różnego rodzaju paczek, woreczków i opakowań, sprawdzają się w cięciu papieru do pieczenia i folii spożywczej.
Nóż do pizzy - różni się kształtem od pozostałych noży. Ostrze jest okrągłe i obrotowe, dzięki czemu łatwiej jest porcjować pizze na kawałki.
Nóż do ziół - posiada charakterystyczny wygląd, składa się z dówch rękojeści i półokrągłego ostrza.
Obieraczka - do warzyw i owoców, szybko i komfortowo obiera produkty do cienkiej skórki. Dostępne są na rynku różne rodzaje obieraczek i szatkownic, które precyzyjnie i równomiernie nadają porządany kształt, np: paseczki, kostki, plasterki lub makaroniki.
Ciekawostki o nożach:
- noże myjemy pod bieżącą i ciepłą wodą, unikamy mycia w gorącej, która nie służy ostrzu i przyspiesza jego tępienie, unikamy też mycja w zmywarce,
- noże należy ostrzeć kamiennymi lub ceramicznymi czystymi elementami, a najlepiej odpowiednią ostrzałką lub blokiem szlifierskim,
- noże przechowujemy przede wszystkim w bezpiecznym miejscu, jeśli posiadają oryginalne ochraniaczne, pochwy, organizery, torby lub bloki, staramy się zabezpieczyć ostrze przed zniszczeniem i nieodpowiednim użytkowaniem.