Blog

Przyprawy do mięs

 

Tradycyjne smaki wędlin to kompozycja smaków i przypraw odpowiednio i pieczołowicie dobrana. Starodawne receptury zawierały skrupulatnie dobrane mieszanki przypraw, w których znajdowały się głównie pieprz, sól, czosnek, gorczyca i zioła. Receptury z biegiem czasu zmieniały się wraz z zapotrzebowaniem i smakiem klienta. Lubimy eksperymentować z dodatkami, stąd w tradycyjnych potrawach możemy już znaleść anyż, cynamon, curry, majeranek, kolendrę, kminek, a także owoce suszone: śliwka, żurawina i morela i warzywa, takie jak: pomidory, paprykę czy oliwki.

 

Doświadczenia kulinarne uczą nas, że odpowiedni rodzaj mięsa wymaga odpowiedniego zestawu i kompozycji smakowych. Inne produkty użyjemy do mięsa czerwonego, a inne stosujemy do mięsa białego. Nasze kubki smakowe przyzwyczajają się do smaku i często mała zmiana jest szybko wyczuwalna.

 

Zioła i przyprawy podnoszą znacznie wartość odżywczą potraw. Jedne z nich ułatwiają trawienie i korzystnie wpływają na ich procesy, drugie zmieniają smak i zapach, ale przede wszystkim poprawią wyrazistość i smak mięsa.

 

Przyprawy stosowane do różnego rodzaju mięs:

 

WIEPRZOWINA – na bogaty smak mięsa ma niewątpliwie wpływ ilość tłuszczu, w zależności od formy przygotowania: gotowana, duszona, pieczona, smażona, dobrze komponuje się z: cebulą, czosnkiem, cząber, curry, estragoenm, liściem laurowym, majerankiem, papryką, pieprzem czarnym lub białym, tymankiem, rozmaryn, zielem angielskim.
Do mięsa wieprzowego możemy dodawać: goździki, mięte, miód, żurawinę.

 

 

WOŁOWINA – szlachetne i bardzo bogate w walory smakowe mięso, w zależności od formy przygotowania: gotowana, duszona, pieczona, smażona dobrze komponuje się: bazylia, cebula, czosnek, cząber, liść laurowy, lubczyk, kolendra, kminek, majeranek, pietruszka, pieprz czarny lub biały, tymianek, ziele angielskie.
Do mięsa wołowego możemy dodawać: chili, sos sojowy, limonka, tabasco, trawa cytrynowa.

 

DRÓB – delikatne i łatwe w obróbce mięso, w zależności od formy przygotowania: gotowana, duszona, pieczona, smażona dobrze komponuje się z: czosnkiem, cząbrem, estragonem, koperkiem, pietruszką, liściem laurowym, lubczykiem, rozmarynem, papryką majerankiem, pieprzem czarnym, zielem angielskim.
Do mięsa drobiowego możemy dodawać: cynamon, chili, imbir, kakao, pieprz kajeński, szafir.

Pozostaw komentarz