Produkty regionalne cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród restauratorów i konsumentów. Rasa Puławska jest to rodzima rasa zwierząt z terenu wschodniej Lubelszczyzny i zachodniego Mazowsza. Jej hodowlą zajmują się polscy rolnicy, posiadający niewielkie, rodzinne gospodarstwa. Skąd wzieło się takie połączenie świni, która ma charakterystyczne czarno-białe umaszczenie? Powstała w połączeniu świń żyjących w Polsce południowo-wschodniej ze świniami rasy berkshire. Zwierzęta tej rasy szybciej dojrzewają i przybierają na wadze, dorosłe osobniki ważą nawet 300 kg. Od maja 2009 roku, rasa świni puławskiej widnieje na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa u Rozwoju Wsi. Znajdujace się na tej liście produkty należą do dziedzictwa kulturowego danego regionu i stanowią element tożsamości lokalnej społeczności.
Smakosze mięsa wieprzowego zachwalają jej marmurkowatą strukturę mięsa nadające jej wyjatkową kruchość i soczystość.
W porównaniu z rasami typowo mięsnymi charakteryzuje się niższymi wartościami wskaźników tuczu (mniejszymi przyrostami dobowymi i większym zużyciem paszy), mniejszą mięsnością i nieznacznie większym otłuszczeniem, ale mięsem o wyraźnie wyższej jakości. Jedynym z istotnych elementów wpływajacych na wysoką jakość wieprzowiny jest struktura włókienek mięśniowych i zawartość tłuszczu średniomięśniowego (IMF), które decydują o parametrach sensorycznych mięsa (i jego przetworów), a głównie o jego smakowitości.
Nasze mięso i produkty z Rasy Puławskiej są wyjątkowo soczyste, idealnie kruche, przepełnione bogactwem smaku i aromatu, wędzone w tradycyjnej wędzarni drzewem olchowym z użyciem tylko naturalnych przypraw, bez konserwantów. Posiadają mniejszą zawartość tłuszczu, są bogate w kwasy Omega6 i Omega3, charakteryzują się mniejszą zawartością cholesterolu i cennymi źródłami witamin E, B6, B1, łatwo przyswajalnego żelaza oraz mniejszą zawartością soli. Wszystko to przekłada się na smak i mniejszą kaloryczność.
Wielu cenionych krytyków kulinarnych i znanych kucharzy ceni sobie ich wyjątkowy smak i delikatne soczyste mięso, stąd coraz częściej wieprzowina staje się popularyzowana w kuchni Polskiej. Co możemy przygotować dobrego z mięsa rasy puławskiej, np:
- sznycel po wiedeńsku
- kotlet w panierce
- mięso grillowane
- szaszłyk
- wyroby wędliniarskie: kiełbasa, szynka, schab, boczek, żeberka, golonka.
Przed zakupem, warto zwrócić uwagę:
- szukaj na opakowaniach informacji, że mięso pochodzi ze świń rasy puławskiej,
- warto wybrać mięso pochodzące z polskich hodowli,
- kolor świeżego mięsa jest ciemnoróżowy i prawie bezwonne