Przygotowując wielkanocne menu wybieramy mięso, wędliny i wyroby jak nawyższej jakości, a przede wszystkim świeże i do następnego przetwarzania. Mięsa przyprawione, gotowe już do pieczenia, smażenia lub gotowania. Na stole nie może zabraknąć soczystego pieczonego. Do dań obiadowych wybieramy najczęściej wołowinę, wieprzowinę, indyka lub cielęcinę.
Wśród najbardziej popularnych mięsnych dań świątecznych znajdziemy:
- Schab pieczony ze śliwką lub morelą
- Szynka miodowo-musztardowa lub z jabłkami
- Karkówka pieczona lub duszona
- Pieczona biała kiełbasa z sosem chrzanowym
- Pieczony boczek
- Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym
- Faszerowna pierś z indyka
- Pieczony indyk
Nie odłącznym składnikiem potraw wielkanocnych jest również kiełbasa, którą dodajemy jako składnik do bigosu, najlepsza jest ta aromatyczna, pachnąca ziołami i przyprawami, jak: myśliwska lub jałowcowa. Do wypiekanych pasztetów dodajemy, według uznania różnego rodzaju mięsa i podroby. Najbardziej popularnym jest jednak pasztet mięsny, który składa się z mięsa wieprzowego i podrobów wieprzowych, pieczony, nazywany – pasztet z pieca.
Aby przygotować aromatyczny, smaczny i mięsny wywar lub rosół, wybieramy mięsa świeże, surowe, najlepiej z kością. Odpowiednie będą kości drobiowe i wołowe, np: szponder, porcje rosołowe, szyja z indyka. Rosół jest podstawą wielu zup, sosów oraz pasztetów.
Kolejne dania na światecznym stole to mięsne przystawki i tutaj możliwości jest mnóstwo i zależą od upodobań kulinarnych, może to być lubiany przez wielu tatar wołowy, roladki z szynki kulka nadziewane, galaretki mięsne z nóżek wieprzowych, sałatki z wędzoną szynką z indyka, deska różnych wędlin pieczonych, wędzonych czy kabanosy. Dla smakoszy wytrawnych i dojrzewających produktów, polecamy szynkę lub schab dojrzewający, pastarmi wołowe lub polędwica wołowa.
Inne wyroby wędliniarskie wytwarzane przez Zakład Mięsny Mościbrody, są z najwyższej jakości mięsa wieprzowego i wołowego. Dobrane ze starannością odpowiednie, naturalne składniki, przyprawy i zioła, tworzą niezapomniamy smak i aromat. Linia wędlin "Prawdziwie wędzonych" nawiązuje do smaków z dawnych lat, bez dodatków uszlachetniaczy, barwników – 100% naturalne. Wędzone w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem olchowym, mają wyjątkowy smak i aromat.
Warto wspomnieć jeszcze o potrawach z mięsem mielonym. Na rodzinny stół trafiają najczęściej pieczenie – pieczeń z indyka, pieczeń rzymska – klops, sztufada z jajkiem, rolada mięsna zapiekana, salcesony.