Blog

Transport, pakowanie i przechowywanie

 

Wraz ze wzrostem świadomości kupujących o jakości mięsa i jego przetworów, podąża istotny temat jakim jest transport i przechowywanie produktów. Prawidłowe obchodzenie się z mięsem przy pakowaniu i w trakacie transportu, jest istotne dla spożycia zdrowego i smacznego posiłku. Dlatego jednym z najistotniejszych czynników jest temperatura.

 

W naszym sklepie zwracamy szczególną uwagę, na ciągłość łańcucha chłodniczego, gdyż przerwanie może doprowadzić do obniżenia jakości produktów. Zakupiony asortyment wysyłamy wyspecjalizowanym samochodem – chłodnią. Każde zamówienie pakujemy w specjalne boxy chłodnicze, które utrzymują podczas transportu odpowiednią temperaturę, zapewniają stałą jakość produktu, od momentu zakupu poprzez pakowanie i transport. Taki proces daje gwarnację, że mięso i wyroby wędliniarskie są zawsze świeże i najwyższej jakości.

 

Ważne jest, aby zakupione produkty, o ile nie będą od razu spożywane, znalazły się jak naszybciej w lodówce lub zamrażarce, w zależności od przeznaczenia. Czas transportu wyscpecjalizowanym autem z punktu zakupu, a następnie odbiór przez klienta i dostarczony do domu, powinien być jak najkrótszy, aby zachować jego jakość. Nasz sklep internetowy, oferuje transport bezpośrednio do domu klienta lub do najbliższego punktu sprzedaży bezpośredniej.


Przydatne informacje dla kupujących:

  1. Przy złożeniu zamówienia bezpośrednio do sklepu stacjonarnego, warto zaplanować odbiór produktów zaraz przed powrotem do domu, tak aby trafiły do lodówki lub zamrażarki.

  2. Przechowywanie produktów w samochodzie, zwłaszcza latem, przerywa ciągłość procesu chłodniczego co niekorzystanie wpływa na jakość mięsa.

  3. Zakupiony produkt pakowany odpowiednią metodą MAP, VAC itp. zachowując odpowiednie środki ostrożności, można przewozić w dalszą podróż.

  4. Odpowiednia temperatura przechowywania mięsa i przetworów wędliniarskich w lodówce to 0-4ºC a w zamrażarce -18ºC.
     
  5. Mięso zamarynowane w przyprawach i soli zyskuje dodatkowe kilkanaście godzin przydatności. Najkrócej w lodówce może leżeć mięso mielone - maksymalnie kilka godzin. Najdłużej zaś wołowina - maksymalnie do 4 dni.

  6. Mięsa pieczone przechowywane w lodówce, najlepiej zamknąć w odpowienim pojemniku i przechowywać do 3-4 dni.

  7. W zależności od rodzaju mięsa może być ono mrożone:

       - drób oraz wieprzowina - do 9 miesięcy,
       - surowe mięso mielone - do 4 miesięcy,
       - dziczyzna i jagnięcina - do 10 miesięcy,
       - wołowina i cielęcina - do 12 miesięcy.

Pozostaw komentarz