Blog

Wielkanocny stół

 

Już wkrótce spotykamy się w gronie rodzinnym, przy stole świętować "Wielkanoc" – święto chrześcijańskie, na którym dzielimy się tzw: "święconką", czyli wcześniej poświęconymi potrawami w koszyczku wielkanocnym, inaczej zwanym "jajeczkiem", przekazując sobie wzajemnie życzenia. Na tradycyjnym stole nie może zabraknąć dań z jajkiem, białą kiełbasą, pasztetów oraz smakowitych wędlin czy mięs.

 

Do najbardziej staropolskich dań, które symbolizują Święta Wielkanocy jest żurek. To potrawa, którą można podać na wiele sposobów. Po staropolsku podawany jest z zakwasem, który można samemu przygotować wcześniej i przyrządzić w dniu świąt. Niezastąpionym składnikiem jest KIEŁBASA BIAŁA PARZONA – wytwarzana z wyselekcjowanego mięsa wieprzowego, doprawiona aromatycznymi przyprawami jak: majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz czarny. Żurek podawany jest często w specjalnie przygotowanych formach z chleba razowego. W firmowych sklepach Mościbrody dostępna jest kiełbasa biała surowa, kiełbasa biała parzona z mięsem indyka lub mięsem wieprzowym, kiełbasa biała grillowa. Charakteryzyje się wyraźistym, mocno mięsnym smakiem oraz aromatycznymi przyprawami, zamknięte w cienkim jelicie wieprzowym.

 

Jęśli mówimy o świętach i biesiadowaniu, nie może na stole zabraknąć także PASZTETU. To potrawa, która jest lubiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Pasztet można zrobić praktycznie z każdego rodzaju mięsa, z dodatkiem podrobów, warzyw, wywaru mięsnego, przypraw, jajek i ulubnionych dodatków. Pieczony w różnych foremkach może mieć formę prostokąta, kwadratu, koła lub kształt babki. pasztet Dostępny w stałej sprzedaży jest PASZTET Z PIECA, PASZTET Z INDYKA, PASZTET Z KURCZAKA.

 

Na obiad i danie główne warto wybrać świeże mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe. Polędwica, szynka, łopatka lub karkówka, pierś czy polędwiczki doskonale sprawdzą się w daniach pieczonych lub smażonych. Na przystawki polecają się nalepiej domowe wędliny, wybieramy te o wysokiej zawartości mięsa jak: Szynka opiekana od Wawrzyńca, Szynka wiejska z Mościbród, kiełbasy cienkie: Kiełbasa krucha z cielęciną, Kiełbasa dworska czy Kiełbasa chłopska. Dla smakoszy wędlin dojrzewających, wędzonych dymem olchowym polecamy: Schab dojrzewający, Karczek dojrzewający lub Pastrami wołowe.

 

Produkty firmy Mościbrody dostępne są przez cały rok w naszych sklepach . Zapraszamy do zapoznania się z ofertą smacznych, wyselekcjonowanych wyrobów wędliniarskich, świeżych, polskich mięs wieprzowych, wołowych oraz indyczych, pochodzących od polskich producentów, rownież z terenów wojewódzctwa mazowieckiego, lubelskiego i podlaskiego.

Pozostaw komentarz