Sezon na grilla już rozpoczęty?
Jakie mięso najlepiej nadaje się na grilla?
Grillować można każdy rodzaj mięsa - wybór zależy od upodobań smakowych.
Na ruszt można śmiało wrzucić karkówkę, plastry schabu, mięso z indyka lub kurczaka– filety, udka i skrzydełka, żeberka wieprzowe, karczek, kiełbaskę, kaszankę i mięsno-warzywne szaszłyki. W zależności od wybranego rodzaju mięsa i jego wielkości, czas grillowania może być różny.
Wybrane rodzaje mięs na grilla:
-
Schab - to mięso, które lubi wysychać, dlatego przy jego grillowaniu trzeba uważać, żeby mięso niewyschło i nie straciło soki. Najlepszy schab jest soczysty, dlatego nie należy trzymać zbyt długo na ogniu grilla.
-
Karkówka – mięso, które jest obowiązkowe na grilla.. Przed wrzuceniem na ruszt nalepiej jeśli przeleży przez noc w aromatycznej marynacie. Karkówkę najlepiej grillować krótko i pod przykryciem, każdą stronę po parę minut.
-
Grillowane szaszłyki – kompozycja warzyw i mięsa, może to być zarównio mięso drobiowe wieprzowe oraz wołowe. Kawałki mięsa powinny być podobnej wielkości, by wszystko równomiernie się przypiekały.
-
Kiełbaski wieprzowe lub indycze – małe kiełbaski lub większe porcje, doskonale nadają się do bezpośredniego grillowania. Kiełbaski zazwyczaj szybko się grilują, wystarczy kilka minut. Przed wrzuceniem na ruszt, można lekko naciąć lub nakłuć.
-
Kaszanka – jest wyrobem podrobowym, w cienkiej osłonce, podczas grillowania nie może mieć bezpośredniego kontaktu z ogniem. Najlepiej grilluje się ja na aluminiowej tacce lub zawiniętą w folii aluminiowej z dodatkami przypraw i warzyw.
-
Burgery z mięsa mielonego – przyprawione, uformowane, płaskie kotlety grilllujemy na ruszcie, kilka minut z każdej strony. Najlepiej skakują z ulubionymi dodatkami jak do hamburgerów.
-
Karczek – karkówka - odpowiednio rozbite i zamarynowane plastry piecze się na dobrze rozgrzanym grillu, przez kilka minut z każdej strony. Najlepiej smkauje z dodatkami warzywnymi.
Marynowanie mięsa na grilla:
Marynata do mięsa na grilla jest istotnym elementem w przygotowywaniu grillowanych dań. Sprawia, że mięso jest dobrze doprawione i aromatyczne, a co za tym idzie wyjątkowo smaczne, ale również niezwykle soczyste. Jeśli nie lubisz schabu czy karkówki bo wychodzi wyschnięte, twarde i niesmaczne, koniecznie należy je wcześniej zamarynować. W sklepie można kupić zarówno doprawione i zamarynowane mięso, ale też gotowe marynaty do samodzielnego przyprawienia płynne i suche. Najlepsza i naturalna marynata składa się z dobrej oliwy, soku ze świeżo wyciśniętej cytryny, octu winnego, octu balsamicznego, z dadatkiem czosnku, cebuli, papryki i przypraw: soli, pieprzu, oregano, tymianku i bazyli, wina oraz do mięsa drobiowego najlepsze do marynaty jest miód, jogurt, kefir lub maślanka. Gotową marynatą należy na dobę przed grillowaniem zamarynować mięso.
Dobrze upieczone, ale nie przypalone, czyli jak grillować mięso:
Szereg akcesoriów, jak są dostępne w sprzedaży, ułatwiają i ulepszają grillowanie. Wybór grilla gazowego, elektrycznego czy na węgiel lub brykiet drzewny, powoduje już mięso będzie przyrządzone już inny sposób i może być inny smak. Ruszt czy aluminiowa tacka, są najczęsciej używane do smażenia. Z akcesoriów najczęsciej używamy: szczypce, szpikulce, nakuwacze i termometr do mięsa. Zuwagi na moc i stopień smażenia grilla, należy uważać, żeby mięso nie powinno być mocno wysmażone, gdyż może zawierać wiele szkodliwych i niebezpiecznych substancji. Jeśli mięso jest już w odpowieni sposób usmażone, po zdjęciu z grilla powinno chwilę poleżakować, dzięki temu będzie jeszcze bardziej soczyste.